Long Answer Type

Why do we keep both snake and turtle in the same class?

Because both are (1) cold blooded (2) have scales (3) breathe through lungs (4) have three chambered heart, and (5) they lay eggs with tough covering.

Related Questions Diversity in Living Organisms

1. Find out incorrect sentence
(a) Protista includes unicellular eukaryotic organisms
(b) Whittaker considered cell structure, mode and source of nutrition for classifying the organisms in five kingdoms
(c) Both Monera and Protista may be autotrophic and heterotrophic
(d) Monerans have well defined nucleus
Ans. (d) Monerans have well defined nucleus
Explanation: Monerans are prokaryotes, i.e., they do not have well defined nucleus.

2. Which among the following has specialised tissue for conduction of water?
(i) Thallophyta
(ii) Bryophyta
(iii) Pteridophyta
(iv) Gymnosperms
(a) (i) and (ii)
(b) (ii) and (iii)
(c) (iii) and (iv)
(d) (i) and (iv)
Ans. (c) (iii) and (iv)
Explanation: Specialised conductive tissues are not found in thallophyta and bryophyte. They first appear in pteridophyta.

3. Which among the following produce seeds?
(a) Thallophyta
(b) Bryophyta
(c) Pteridophyta
(d) Gymnosperms
Ans. (d) Gymnosperms
Explanation: Gymnosperms and angiosperms are seed bearing plants, but plants of lower groups do not bear seeds.

4. Which one is a true fish?
(a) Jellyfish
(b) Starfish
(c) Dogfish
(d) Silverfish
Ans. (c) Dogfish
Explanation: Dogfish is cartilaginous fish. Jellyfish is a coelenterate, starfish belongs to Echinodermata and silverfish is an insect. 

5. Which among the following is exclusively marine?
(a) Porifera
(b) Echinodermata
(c) Mollusca
(d) Pisces
Ans. (b) Echinodermata
Explanation: Porifera, Mollusca and pisces are found in freshwater also.

6. Which among the following have open circulatory system?
(i) Arthropoda
(ii) Mollusca
(iii) Annelida
(iv) Coelenterata
(a) (i) and (ii)
(b) (iii) and (iv)
(c) (i) and (iii)
(d) (ii) and (iv)
Ans. (a) (i) and (ii)

7. In which group of animals, coelom is filled with blood?
(a) Arthropoda
(b) Annelida
(c) Nematoda
(d) Echinodermata
Ans. (a) Arthropoda
Explanation: Blood is not present in other groups in the options.

8. Elephantiasis is caused by
(a) Wuchereria
(b) Pinworm
(c) Planarians
(d) Liver flukes
Ans. (a) Wuchereria

9. Which one is the most striking or (common) character of the vertebrates?
(a) Presence of notochord
(b) Presence of triploblastic condition
(c) Presence of gill pouches
(d) Presence of coelom
Ans. (a) Presence of notochord
Explanation: Triploblastic condition, gill pouches and coelom are present in many nonvertebrates
as well.

10. Which among the following have scales?
(i) Amphibians
(ii) Pisces 
(iii) Reptiles
(iv) Mammals
(a) (i) and (iii)
(b) (iii) and (iv)
(c) (ii) and (iii)
(d) (i) and (ii)
Ans. (c) (ii) and (iii)
Explanation: Amphibians and mammals do not have scales on their body.

11. Find out the false statement
(a) Aves are warm blooded, egg laying and have four chambered heart
(b) Aves have feather covered body, fore limbs are modified as wing and breathe through lungs
(c) Most of the mammals are viviparous
(d) Fishes, amphibians and reptiles are oviparous
Ans. (d) Fishes, amphibians and reptiles are oviparous
Explanation: Some fishes and reptiles are viviparous. Amphibians show external fertilization and hence cannot be kept under either oviparous or viviparous animals.

12. Pteridophyta do not have
(a) root
(b) stem
(c) flowers
(d) leaves
Ans. (c) flowers
Explanation: Flower are present only in angiosperms.

13. Identify a member of porifera
(a) Spongilla
(b) Euglena
(c) Penicillium
(d) Hydra
Ans. (a) Spongilla

Explanation: Euglena belongs to protozoa, Penicillium belongs to fungi and Hydra belongs to coelenterata.

14. Which is not an aquatic animal?
(a) Hydra
(b) Jelly fish
(c) Corals
(d) Filaria
Ans. (d) Filaria
Explanation: Filaria is a disease which happens because of Wuchereria.

15. Amphibians do not have the following
(a) Three chambered heart
(b) Gills or lungs
(c) Scales
(d) Mucus glands
Ans. (c) Scales
Explanation: Three chambered heart is found in amphibians. Lungs are present in adults and gills are present in tadpoles. Mucus gland is present on skin of amphibians.

16. Organisms without nucleus and cell organelles belong to
(i) fungi
(ii) protista
(iii) Cyanobacteria
(iv) archaebacteria
(a) (i) and (ii)
(b) (iii) and (iv)
(c) (i) and (iv)
(d) (ii) and (iii)
Ans. (b) (iii) and (iv)
Explanation: Prokaryotes belong to monera and cyanobacteria and archaebacteria belong to monera. 

The more basic characteristic for classifying organisms is the kind of cells they are made of because different organisms may share same habitat but may have entirely different form and structure. So, the place where they live cannot be a basis of classification.

Ans. (a) Dorsal fin
(b) Caudal fin
(c) Pelvic fin
(d) Pectoral fin
Function of Caudal fin´┐ŻCaudal fin helps in streamlined movement in water.

(a) Fungi shows __________ mode of nutrition.
Ans. saprotrophic
(b) Cell wall of fungi is made up of __________.
Ans. chitin
(c) Association between blue green algae and fungi is called as __________.
Ans. lichens
(d) Chemical nature of chitin is __________.
Ans. carbohydrate
(e) __________ has smallest number of organisms with maximum number of
similar characters.
Ans. species
(f) Plants without well differentiated stem, root and leaf are kept in __________.
Ans. thallophyta
(g) __________ are called as amphibians of the plant kingdom.
Ans. bryophytes

All organisms given in the question do not belong to same group. Leech and Nereis belong to phylum annelida because they have metamerically segmented body i.e., body is divided into many segments internally by septa. Body segments are lined up one after the other from head to tail. But Scolopendra, prawn and scorpion belong to phylum arthropoda as these have jointed legs and open circulating system.